четвъртък, 24 септември 2015 г.

The Assassin's Blade by Sarah J. Maas

  Предисторията на Стъклен трон- годините на Селена Сардотиен преди да бъде затворена в Ендовиер, се състои от пет различни разказа, показвайки ни каква е била тя преди години, когато още е била в Гилдията на асасините (така ли е преведено) на Аробин Хамел (отново същия въпрос), както и отношенията й със Сам.

1. The Assassin and the Pirate Lord

  Като заговорих за Сам, трябва да кажа, че първоначалните им отношения ме изненадаха доста, но ничие връзка не започва перфектно, така че ще видим как ще се развие нататък.
  В този първи разказ Селена и Сам са на мисия, която не се оказва това, което очакват и се заемат да освободят двеста роби от пиратите, изправяйки се пред различни трудности и все пак успявайки.
  На мен лично ми беше много интересно да я прочета и да видя как Селена проявява такава находчивост и смелост за своите 16 години, но заради миналото й й се е наложило да порасте по-бързо от много.
  Винаги съм харесвала Селена- тя е силна, смела, но и не крие това, че понякога става уязвима, все пак ако не беше, нямаше да е тя.

2. The Assassin and the Healer

 Tук се разказва от страна на Ирин, дъщеря на лечител, която работи в мизерен бар, в който от два дни Селена посещава и стои до затварянето.
  Като цяло тук няма никаква мисия, просто ни е показана, че макар и да е най-известният асасин на Адарлан, Селена има добро и щедро сърце, помагайки на беззащитната жена да се научи да се защитава и да сбъдне мечтите си.
  Добрата природа на Селена е показана изключително добре, с тилът на писане на Сара Дж. Маас го подчертава. Включително и това, че тя знае нещо за бойните изкуства и самозащитата. Все пак, за да напишеш книги за асасини, трябва да разбираш от това, нали?

3. The Assassin and the Desert

Първоначално смятах, че този разказ няма да ми е интересен и ще ми доскучее.
Сега ми иде да се ударя с петте книги по главата.
Това беше най-интересния, най-динамичния, драматичния и предателския разказ, най-хубави, до сега.
В този разказ Селена отива да тренира при the Silent Assassins като наказани, там за пръв път осъзнава, дори и бегло, че може би има чувства към Сам и намира първата си приятелка. Отново има интриги, убийста, битки и всичко, което може да се очаква от един разказ за асасини.

4. The Assassin and the Underworld

Този разказ бе много приятен. Най-сетне Селена и Сам си изясниха отношенията помежду си, които ми бяха най-интересните.
Отделно, разбира се, имаха мисия, която трябваше да изпълнят, а змията Аробин Хамел отново се прояви. Чудя се дали в пета книга Селена няма да го изкорми едно хубаво, докато по някакъв начин не го поддържа жив?

5. The Assassin and the Empire

Селена е предавана толкова много пъти, че чак се чудя как успя да се сприятели с Нехемия.
Беше предадена в първия, в третия, в четвъртия и в петия разказ. Единственият път, когато не я предадоха беше във втория, когато се разказваше за Ирин.
Нищо чудно, че във втора книга да се случиха нещата. Преди се чудих и ядосвах защо не можеше да му прости, той не беше виновен, изпълняваше заповеди, но сега вече разбирам, тъй като от самото начало най-добрият приятел на Селена е предателството (В отрицателния смисъл, естествено.)

  Беше ми по-трудно да опиша и коментирам тези разкази, тъй като самите те съдържат малки или големи спойлери или аз просто и свързвам с такива. И все пак, не мога да игнорирам факта, че издадох много, но нямаше как. За това и ги коментирах, не ги ревюирах.
  Препоръчвам книгата на всеки, който се интересува от миналото на Селена- интересно е, кара те да разбереш защо взима подобни решения в другите книги и повечето неща ти се навръзват.
  Сега, обаче, започнах да се чудя дали ще срещне тези хора в следващите книги? В смисъл, ще срещнем ли Ансъл отново? Ами Илаяс? Ще отиде ли отново в The Red Desert и дали ще е, за да моли за помощ The Silent Assassins?
  Но знам, че в четвъртата книга май се среща с Аробин отново, само се чудя какво става, но нали обичам да се дразня, ще прочета всички книги от начало до край.
  И сега почвам със Стъклен трон.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...