петък, 12 февруари 2016 г.

Град от стъкло - Касандра Клеър

"- Аз те обичам и ще те обичам, докато умра, а ако има и живот отвъд смъртта, ще те обичам и тогава."

  Град от стъкло е любимата ми книга от поредицата, защото 1) тук се намират най-важните разкрития за цялата поредица и 2) появява се един от любимите ми персонажи в поредицата- Себастиян.
  Няма да тръгна да се оправдавам как харесвам всички книги в поредицата, но имам една най-любима- всяка от тях ми е любима по свой собствен начин, но ако трябва да избирам само една, то това ще е именно Град от стъкло.
   С невероятният си стил на писане и сложен и оплетен сюжет, Касандра Клеър успя да ме задържи уловена в събитията и историята на тази книга отново, ако не и повече, отколкото преди. Бях под постоянно напрежение, очаквайки развоят на събитията всеки път, когато нещо по-драматично се случеше, а подобни моменти не бяха никак малко. 
      Тук действието се намира в страната на ловците на сенки- Идрис, което само по себе си прави книгата още по-интересна, защото най-сетне читателят има шанс да опознае не само нефилимите, но и техните корени като цяло, някои техни традиции и също така да види свещеният им, обичан град през техните очи. 
  В тази книга Клеъри и останалите успяват да постигнат много неща, включително да разберат и подробностите около нея и Джейс и да накарат ловците на сенки и долноземците почти да се окажат от дълголетните си предразсъдъци, а през това време Валънтайн, заедно със свой помощник, прави все по-смахнати и налудничави неща, с цел "възвръщане предишната слава на ловците на сенките."
  Много ми харесва как всичко е изградено в тази книга и най-вече фактът, че имаме възможност да видим нещата не само от страна на Клеъри и Джейс, но и от тази на Саймън, Алек и дори Люк, защото това дава много по-голям шанс да се разбере това, което се случва.
Касандра Клеър има навикът да сменя гледната точка в най-интересният момент, което държи читателя на нокти през цялото време, защото тъкмо е чел нещо интересно и бърза да приключи с настоящата част на главата, когато се оказва, че отново има нещо ужасно интересно и спряно на точно този момент.

"- "Нормалното" не е чак толкова страхотно."

   Наистина обожавам всичко в тази книга и както казах, една от причините да ми е любима е Себастиян.
  Той е един от персонажите, които са изградени невероятно, защото показва множество свои страни в тази книга, а после и постепенно в следващите. Тук той е показан като мил, забавен и надежден ловец на сенки, който има почти същите познания като Джейс и е бърз колкото него, ако не и повече (а Джейс се движи невероятно бързо). Наистина образът му е много добре изграден, а когато по-късно в книгата се научава истината за него, стават ясни много други неща, включително и моменталният интерес на Клеъри към него.
  Тук е отдадена и по-голяма роля на Саймън, който го виждаме как израства като герой и даже има ключови роли. Харесва ми развитието му, защото изглежда сякаш новата му същност му дава по-голяма увереност и смелост.
  Виждаме и значителна и постепенна промяна у Клеъри, макар и не чак толкова, колкото при Саймън, но това се дължи предимно на това, че тя е с кръв на ловец на сенки, те са си родени смели. Това, което се променя е, че става по-решителна и по-уверена в способностите си и това ми харесва.
  Град от стъкло е една наистина страхотна книга, която може да разтърси читателят си със своите пълни с екшън събития и най-накрая разкритите си мистерии. 

Благодаря на издателство Ибис за предоставената възможност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...