четвъртък, 4 февруари 2016 г.

Град от пепел - Касандра Клеър

 Завладяващо продължение на книга, която вече е превзела хиляди сърца на читатели.
  За пореден път се оказа, че помня най-основното, колкото да знам какво се е случило в книгата, но не и със същинските подробности. Това много ме зарадва, понеже почти не знаех какво ще се случи в Град от пепел и бях в постоянно напрежение, очаквайки следващото събитие.
  Касандра Клеър не е от авторите, на които можеш да наблюдаваш развитие във всяка следваща книга и според мен, втората е на същото ниво като първата, с това изключение, че тук е заложена много повече мистериозност, отколкото в първата. Това се дължи на фактът, че малко по малко авторката започва да задава въпроси чрез героите си, чийто отговор ние като читатели да се потрудим и да открием или поне да предполагаме. 
  Това, което ми харесва в тази книга е, че е показана повече от една гледна точка. Ако преди се е разказвало предимно от страна на Клеъри, сега все по-често се вижда и тази на Джейс, Мая и дори Саймън. Това ни позволява да погледнем историята от повече от един ъгъл и така могат да ни се обяснят много неща, както и да се увеличи мистерията, която се завързва тук.
 Една хубава страна на това да видим и гледната точка на Джейс е, че това ни позволява да се вмъкнем в неговата така заплетена и объркана личност и да разгадаем, поне малко, сложният му характер. В Град от пепел виждаме Джейс не такъв, какъвто го вижда Клеъри или дори Саймън, а такъв, какъвто е самият той- безстрашен и самоуверен отвън и уязвим и дяволски объркан отвътре. Личната му драма също не му помага да се справи с обстановката особено, но се опитва и то много. 
  Отношенията му с Клеъри са сложни и противоречиви. В техният случай, това е напълно обяснимо. Харесва ми фактът, че въпреки обстоятелствата, те продължават да се държат заедно и макар доста да се карат в тази книга, те продължават да се опознават и малко по малко да свикнат с това, което мислят за истината за себе си.
  Като изключим отношенията между Клеъри и Джейс, се случиха много повече ключови неща, включващи пътешествие до кралството на феите и повторно участие на Рафаел тук като неговата роля, макар и кратка, е ключова.
  Препятствията, през които героите трябва да преминат в началото и средата на книгата са нищо пред това, което се изправя пред тях в лицето на Валънтайн и неговите страховити кроежи.
  В Гард от пепел има голяма доза действие, примесено с щипка напрежение и доста по-мистериозна обстановка от преди. Тук Джейс и Клеъри не се сблъскват само с трудностите около сложната си връзка, а и с въпроса какви са всъщност.
  Това е едно страхотно продължение на тази прекрасна поредица, което, също като първата книга, ме грабна от първата страница и ме държа до самия край.

2 коментара:

  1. Прекрасно ревю! Сега на въпроса от къде си взе герданите? :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честно казано не помня. Бях намерила един сайт от фейсбук страниците, които съм харесала за книги и други. Общо взето тези неща са от Китай :D

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...