неделя, 8 май 2016 г.

След като прочетох "Реликвите на смъртните" и "Адски устройства"



От толкова дълго време чакам да дойде време за този пост. Не го написах по-рано, понеже исках да си припомня възможно най-много от двете поредици, за да мога да пиша по тях.

ВНИМАНИЕ: Този пост ще е пълен със спойлери, така че ако все още има някой непросветен в този свят и най-големите му обрати, да не чете нататък.
 Оригиналното заглавие на този пост трябва да бъде:

Моите открития

Не за първи път казвам, че когато човек прочете тези 9 книги в правилният ред- тоест да спре след петата на Реликвите и да започне с Устройствата, се удивлява пред уникалността, завършеността и всичките открития и неща, които се навързват в главата му и не за първи път съм оставена, взирайки се в нищото за известно време, докато осъзная всичко. Само че този път нямам този "аха" момент свързан с осъзнаването, а просто споменът за първият път.
  Да преминем към същината:

Какво разбрах и предположих след края на Реликвите на смъртните


1. Изабел и Алек Лайтууд произлизат от линията на Гейбриъл и Сесили

Доказателство за това е, че медальонът, който остана у Сесили сега е у Изабел- онова украшение, което Магнус даде да Уил. То се затопля в присъствието на демон. Само припомням.
След това този медальон се озова у Сесили и предполагам, че се предава от поколение на поколение, може би някъде дори е споменато, но дотук стигат спомените ми.

2. Явно червената коса на Хенри и дребният ръст на Шарлот са наследствени.

Въпреки най-различните смесвания и вероятно изгубената връзка между кръвта на Шарлот и Хенри от преди двеста години, сега познатите ни момичета (жени? жена и момиче?) Феърчайлд са наследили най-хубавото и от двамата- изобретателността на Хенри, тоест творчеството му и характерът на Шарлот. Нека не забравяме и буйната рижа коса на Брануел и ниският ръст на Феърчайлд.

3. Хенри е създал порталите, а Магнус е помогнал.

  Самото изречение си казва всичко възможно, но може и да се пробвам да разширя малко.
В последната книга е описано как Хенри работи върху тази много важна идея, която ще помогне на ловците на сенки да пътуват през пространството за секунди и я нарича портал. Само че има нещо, което не може да сработи от начало и му трябват други руни, които не са в Сивата книга, а такива знаци вече са си чиста магия, която е забранена за ловците, но не и за Магнус, който се съгласява да помогне и така и до днес се използват порталите в света на ловците на сенки.

4. Отличителният белег на рода Херондейл

  Единственото, за което съм объркана в момента е, че май и Клеъри има този родилен белег, а тя не е Херондейл, но това е мистерия, която може и сама да съм си създала. Не винаги чета внимателно, а понякога сънувам, че чета книги.
  Както и да е, след като в Принцеса с часовников механизъм Уил получи този белег, явно се е предавал от поколение на поколение и така стига до Джейс. Но ние това вече го знаем, заради моментът в Град от пепел, където инквизиторката го разпозна като свой внук и така нататък.

5. Принцът с часовников механизъм всъщност е Мортмейн

 Поради хубавите (и явно малко заблуждаващи корици), винаги съм смятала, че принцът е Джем, защото на корицата има сладур със сивкаво-бяла коса, а Джем е точно такъв, но в прав текст, още в самата книга се казва, че принцът всъщност е Мортмейн. Има една сцена, не съм сигурна дали беше спомен или преразказване, трябва да е било спомен, където бащата на Мортмейн го държи на ръце и му казва, че е неговият принц с часовников механизъм. Това беше много сладко и доста просветляващо.

  Сигурна съм, че съм забравила поне едно от разкритията, които направих по начало, но когато отворих черновата, за да пиша този пост, осъзнах, че не знам как да формирам това, което искам да кажа, с изключение на първото. Следователно, отнеме ми доста време, докато напиша този пост, макар и да е толкова кратък.
  Искрено се надявам да не съм спойлнала някого, но не е и като да не съм предупредила в началото.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...