вторник, 8 декември 2015 г.

Сбогуване - Лиза Макман

Това е нейната дарба.
И нейното проклятие.

   Един мрачен, но достоен финал на тази прекрасна трилогия.
  Тук нямаше някакъв особен случай или по-голямо развитие между героите. Не бих казала и че имаше такова активно действие- сюжетът не го изискваше и за това моето ревю ще бъде по-кратко от предишните две, много по-кратко.
  Тук най-накрая разбулваме мистерията около мистериозният мъж в съня на майката на Джейни и тя се среща с него в болницата. Внимание, предсказуем спойлер- става дума за баща й- мистерията около животът на Джейни е разкрита- как майка й се е запознала  с него и защо Джейни има тази дарба-проклятие. Мога да заявя, че тази книга цялата беше развръзката в трилогията, показвайки ни най-накрая отговорите на въпросите още от първата книга. Много ми хареса как, макар и предимно върху нея центрирана, книгата ни разкри толкова много за Джейни. Пълна с мрачни, но и със светли емоции, тя ни показва трудният живот на един ловец на сънища. Показва ни дилемите, през които трябва да премине тя и трудните решения, които трябва да вземе, за да продължи напред.
  Джейни се изправя срещу труден избор, но накрая се разкрива още една мистерия и това е отговорът на въпроса защо не може да живее в изолация. За мен, той бе предвидим, при положение, че всички дарби лежат на една основа.
  Тук лекият стил на писане на авторката отново изиграва голяма роля- олекотява иначе тежкия материал, който ни поднася в третата и последна книга от трилогията. Също така й обожавам главите- има кратки, има и дълги, но са разделени на кратки части, които се изчитат толкова бързо и лесно, че не усещаш кога книгата е отлетяла.
  Доста се затруднявам да изкажа нещо повече и по-съществено относно тази така кратка книга с минимално активно действие. Всичко се въртеше около мистерията с Хенри и това как Джейни да му помогне. Беше й трудно, но постепенно се научи и подозирам, че и за напред в съвместният си живот с Кабъл ще научава все повече и повече неща за себе си и дарбата, а до тогава ще живее ден за ден, изправяйки се срещу сънищата си.
  Сбогуване е един мрачен, но страхотен финал на трилогията Опасни сънища.

Благодаря на издателство Пергамент Прес за предоставената възможност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...