четвъртък, 17 декември 2015 г.

Бляскаво момиче - Сюзън Елизабет Филипс

 Това не е толкова любовен роман, колкото роман за израстването на Фльор Савагар от наивно, но известно момиче, до една зряла и преуспяла жена, срещнала истинската любов в лицето на един страхотен мъж. Поне аз така възприемам книгата.
  Нямах и идея в какво навлизам, когато хванах книгата в ръце и се зачетох. Още от самото начало бях уловена в сюжета й. Бях грабната от начина на писане и особено от описанието на Фльор- описана е като една съвършена красавица с всеки един нюанс на русото в косата си.
 Структурата на самата книга е по-различна, отколкото до сега съм срещала. За пръв път чета по подобен начин построена книга и много ми хареса. Обикновено след началото на книгата (пролог или глава 1) започва същинската история от там, откъдето е започнала и постепенно се разбира миналото на героите. Тук, обаче, след първата глава започва част първа, в която се разказва за майката на главната героиня и постепенно действията вървят нагоре и нагоре, докато не достигнат най-важните интриги в живота на Фльор.
  Горката не е преживяла малко и не съвсем е виновна тя, но не може да се отрече, че се наблюдава огромна промяна в нея от началото до края, а частите, на които е разделена книгата ни  подпомагат да проследим това й развитие. Обичам, когато в книгите мога да наблюдавам ясна и осезаема промяна у героите си, защото така мога да ги заобичам още повече. В книгата наблюдаваме как от млада и наивна, Фльор пораства, за да стане една силна и успяла жена. Постепенно се случват изключително много неща, които преобръщат живота й, но най-много ми въздейства от средата, нататък, когато тя отиде при баща си Алексей и оттам нещата се прецакаха двойно. Фльор се превърна от дъщеря на богаташ с момиче без пукната пара и тук вече наблюдавахме огромната й промяна, защото тя работеше различни работи, за да се издържа- сервитьорка, чистачка и други подобни, докато накрая не получи неочаквано предложение, което й спечели и една много добра приятелка. Постепенно Фльор без ничия външна помощ се изкачва и от нищо, започва да се изкачва, докато не става успешна...ами бизнес дама, да го наречем. Тази й работа за прави по-твърда и силна като характер и завършва образът й на силна жена.
  Ролята на най-добрата й приятелка Киси е може би не по-малка от тази на Фльор, макар и да се появява точно в онзи труден, но така решаващ момент, когато получава неочакваното предложение за работа, Двете с Киси незабавно си пасват и  до края на книгата не се разделиха. Образът на Киси ми хареса изключително много, защото тя е единият човек, който я задържа на краката й в едни от най-трудните й моменти.
  Мишел също. Мишел е брат й, а името му е френско. Той също така  е гей и много добър дизайнер, на който Фльор помага да се реализира и успее, както и на Киси. Двамата взаимно си  помагат и се подкрепят макар и малко закъснели в задълбочаването на взаимоотношенията си важното е, че ги има. Двамата са много добри заедно и изключително ги харесах.
  Джейс вече ми се стори противоречива личност, защото макар и личността му да бе оправена накрая, началото му с Фльор все още ми стоеше в паметта, както и гафът му с нея. Постепенно обаче започнах да го харесвам, а да не говорим и колко много ми напомня на един друг Джейк, от друга книга (Завещанието), който още повече харесвам.
  Тук наблюдаваме развитие на връзката им и как се научават да се спогаждат, защото и двамата са влюбени, но и са глупави, защото...е, когато любовта е водила до поумняване? Накрая все пак мога да заявя, че харесвам Джейк повече, отколкото в началото и със сигурност успя да се изплати, заради онзи свой гаф. Особено много ми хареса краят на книгата.
  Няма как да не спомена Алексей, който се оказа главният интригант, така да го нарека. Ако не беше той едва ли много от нещата щяха да се случат, но пък и книгата нямаше да е толкова хубава. За голяма моя изненада, дори след неочаквания развой на нещата, аз все още харесвам Алексей страшно много, защото ми се вдигна страшно много в очите в средата на книгата, макар и после рязко да спадна за момент, не остана на дъното, защото се оказа един много добър персонаж, макар и не сред особено положителните.
  Бляскаво момиче е книга не само за любов, но и за предизвикателствата, които животът може да отправи към младата жена и показва колко е важно да е способна тя да се стегне и да не позволява да бъде стъпката от обстоятелствата. Може би именно фактът, че Фльор не се предаде и постигна толкова много от толкова малко, ме накара да харесвам тази книга толкова много.

Благодаря на издателство Ибис за предоставената възможност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...