понеделник, 8 май 2017 г.

13 книги, които отлагам нарочно

  

 Всеки (поне предполагам) има няколко книги, които хем иска да прочете, хем доста дълго отлага по различни причини. Най-често оправданията са, че дадения роман е много голям или липсата на време за него, заради обема му. Моите причини да отлагам тези книги не са по-различни. 
  Книгите са доста дебели и тежки и искам да имам пълното време да им се насладя, без да съм притискана от матури, балове и подаване на документи из Европа. Ето защо от много дълго време вече отлагам следните 13 книги.

1. То

 Най-главната причина от всички за отлагането ми на То е точно, че е много, много дебела и наистина бих предпочела да си седна спокойо, да отделя седмица и половина и да се впусна в четенето на този плашещ (буквално и преносно) роман.
  Държа да отбележа, че не знам за какво става дума в него, освен че е за един клоун и че има филм(и?), който(които?) не съм гледала.

2. Властелинът на пръстените

  Причината тази книга вече втора година да стои на TBR рафта ми, е че колкото и да искам да я прочета някак си се плаша от тежкия стил, в който е написана. Бях почнала да чета Хобит, подкарвайки нещата подред, но за цял ден успях да прочета едва само 50 страници и то с голяма мъка. Предполагам, че ако сега започна, едва ли би ми се сторило толкова трудно и тежко, но все още не съм се решила кога ше се впусна в този така познат на много свят.
  (И понеже съм пещерен човек, съм гледала само Хобит, без Властелинът на пръстените 2 и 3.)

3. Песен за огън и лед (2-5)

  Както се вижда от снимката- липсва първата книга, която прочетох миналото лято и й написах ревю, а освен това две от 5 книги са на различно издателство, защото бяха по-евтини. Тези книги не знам защо ги отлагам. Освен факта, че са дълги, не мисля, че има друга причина да се бавя. Като миналата година, смятам това лято да прочета поне Сблъсък на крале и ако по случайност се реша- поне още една.

4. Война и мир
5. Анна Каренина


Тези ще ги сложа една след друга, защото са на един и същи автор (сериозно?!), а именно Лев Толстой. 
Война и мир я отлагам, не защото е 1400 страници, а защото искам да имам 2 седмици, в които ще й се насладя изцяло (надявам се), а Анна Каренина си признавам, че купих, защото е на същия автор и съм любопитна да видя дали ще мога да я прочета. Чувала съм, че доста хора са се отказвали от нея.

6. Наследството

Забелязала съм, че колкото повече отлагам прочитнето на една книга, толкова повече ми харесва. Поне така стана с Бризингър. Причината за отлагането на тази е, че е последната и донякъде знам как завърша и макар и да чакам един определн момент, със сигурност не съм готова тази поредица да свърши. Все пак тя е първото хай фентъзи, което някога прочетох...

7. A Dragonfly in Amber

Причината за отлагането на тази са не деветстотинте страници, а това, че се спойлнах и сега знам, че след като я прочета веднага ще ми се иска и наложи да започна третата, която е Voyager. Обаче, аз я нямам, а искам да си я купя и такива глупости. И също така няма да имам ревю около 2 седмици....

8. Окото на света
9. Великият лов
10. Прероденият дракон

  Казвала съм го вече няколко пъти, но откакто дъждът ми намокри копието на Окото на света ме е страх да започна поредицата, а на всичкото отгоре сега се и притеснявам, че може да остана разочарована от поредицата, а знам, че едва ли ще бъде така. Бройката книги не ме притеснява. Мисля, че след като прочетох Нова пролет (предисторията) започнах да се колебая толкова много, но съм инат и това лято (може би) ще прочета поне първата.

11. Лунните градини
12. Дверите на скръбния дом

  Всъщност, вече започнах Лунните градини, когато правих списъка още не я бях започна, но ги отлагам от известно време, макар от доста дълго да искам да ги прочета. Чувала съм доста добри неща за поредицата, както и че светът е най-сложно устроеният, за който можеш да четеш. Не съм достатъчно на "ти" с тази част на фентъзито, за да мога да дам обективно мнение, но съм готова да опитам. Другото, което ме държеше настрана известно време от поредицата е, че ми казаха, че след нея не бих могла да чета нищо друго, защото била толкова добра, че после явно не можело да намериш нещо по-хубаво. 
  Да, осъзнавам каква глупост написах, но целия този хайп няма как да не си каже думата в моите предпочитания за четене и т.н.

13. Гласът на острието

  Нямам особена причина да я отлагам. Не и наистина. Странно е даже, понеже е сравнително тънка за този жанр- 600 страници и да...По-скоро така и не стигнах до нея.

  Това са моите скромни романчета, за които все не намирам време или чакам "удобния момент" и те си остават на рафтовете ми, където си събират прах.
  Кои са някои от вашите заглавия, които отлагате? И защо?

1 коментар:

  1. Здравей, много готина статия си направила! Аз от много време отлагам да прочета 2-те книги които са за Младият Шерлок Холмс. Много ги исках, купих си ги по-едно време и така все още стоят, а причина никаква няма. :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...