четвъртък, 1 октомври 2015 г.

Тайната на забранената книга- Карън Мари Монинг (КММ)

  Започвам месеца с една от любимите си книги.
  Още от мига, в който преди една две години започнах да я чета за първи път, бях очарована от мрачната, наистина мрачната атмосфера на книгата. Не са много авторите, които могат да поддържат такава атмосфера в повече от няколко глави или една книга, а тук се замазва с течение на поредицата, даже става и по-мрачна.
  Освен това, това е първата книга (и поредица) за феи, която прочетох и тя ме запали по тях, още когато не бях съвсем наясно с много от термините.
  Ще започвам направо, понеже днес нещо ми е много трудно да пиша, каквото и да е. Мисля, че се изчерпах със строго философските уводи, които писах снощи.
  След жестокото убийство на сестра й Алина, Макейла заминава за Ирландия, за да направи всичко по силите си да намери убиеца ѝ, за да си получи заслуженото.
  Мак е подготвена да направи всичко нужно, за да намери това, което търси, но това, което й стоварва живота, тя дори не си е и помисляла, че е възможно, а камо ли и реално- не само че съществуват феи, но тя е и от малкото хора, които могат да ги видят и на всичкото отгоре е въвлечена в търсенето на много могъща книга-артефакт с тайнствен мъж, който й лази точно толкова много по нервите, колкото и е сексапилен, а той е много сексапилен.
  Баронс *въздишка*
  Този мъж прелива от мускули, сексапил, мистерия и сарказъм. Той е умен, притежава книжарница и цял гараж с коли., което навежда на мисълта, че е и богат. Произлиза от мистерия, знае много за  така наречените фае и помага на Мак, но то по-скоро е като тя да му помага, понеже единствената причина да работи с нея е защото тя му е полезна със способностите си на Шийте Зрящ. Въпреки това, той й помага да се научи да използва способностите си и да се защитава. Баронс в началото на книгите (и всъщност с течение на поредицата) е много мистериозна личност с не особено добро държание към Мак, но пък и тя не му отстъпва с много.
  Макейла Лейн, накратко Мак, е често взимана за типичният стереотип на Барби поради русата й коса, хубавата й фигура и любовта й към розовото, но зад красивата външност се крие ум, смелост и една силна жена (която Мак открива с течение на времето).  Тя се изправя срещу множество предизвикателства и много мистерии и понася всичко сравнително добре- като всеки нормален човек, който не е подозирал за съществуването на свят отвъд нашия. Но никога не става истерична.
  Като цяло, изключително много харесвам написаното от КММ, харесвам стила й, макар и да има твърде много описания и по-малко пряка реч, те минават бързо, понеже или са забавни или са твърде интересни и  мистериозни или пълни с напрежение. Харесвам как тя е изградила света си и как поддържа подходяща обстановката в книгата си. Изключително добра е и дори се развива с течението на поредицата.
  Наистина съм много доволна от книгата, отново, и я препоръчвам на всеки, проявяващ интерес или харесващ книги с феи (фае).

  Благодаря на издателство Егмонт за предоставената възможност.
  

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...