четвъртък, 28 януари 2016 г.

Dominus - Том Фокс

  Завладяващ трилър, който с добре поддържаната си напрегната обстановка на мистерия и добро количество екшън, може да те остави без дъх от първата до последната страница.
  Макар и не особено леко написана, книгата е интересна и много лесно може да се прочете. Дължината на главите, която е радващо малка, компенсира почти тежкият стил на писане, който използва авторът, с множеството му описания. Те, обаче, служат да се въведе в историята много по-мащабно, колкото би било първото лице, например, пък и разкрива множество гледни точки- на много главни герои, като ги редува по такъв начин, че да запази интересът, да засили мистерията и напрежението и да те накара да тръпнеш в очакване да разбереш не само какво се случва при Александър и Габриела, но и при всички останали герои, включително и убийците.
  Самият факт, че Том Фокс разкрива и добрата, и лошата страна в Dominus, говори колко добър е  като писател и как не се концентрира върху една от двете страни.
  Докато четеш книгата е невъзможно да не бъдеш хванат в тази плетеница от събития, която се разиграва пред очите ти. Тя е способна не просто да те въведе в събитията, а буквално да те направи част от тях и просто се улавяш как докато четеш, нещата и множеството възли, поставени от автора, все повече и повече се разплитат в съзнанието ти. С течение на времето и на действието в книгата, всичко малко по малко се разкрива и става все по-интересно и по-интересно.
  Не съм чела подобна книга до сега. Толкова кратка, а с толкова оплетен и разбъркан сюжет, който всъщност, противно на това ми твърдение, е много подреден и постепенно, с напредване на главите, нещата все повече се изясняват.
  Самата история е хващаща още от резюмето и обстановката около мистериозното изцеряване на папата и последвалите подобни чудодейни събития около болните от рака, слепите деца и дори възкресение. Всичко това, обаче, не се знае какво е- божествено чудо или нещо с много по-тъмна и неочаквана цел.
  Главите и сюжетните линии са така оплетени една в друга, че всяко малко зрънце информация, което авторът пуска във всяка една от тях, може да послужи за цялостното разплитане на този така добре скроен случай. Уникално е да го наблюдаваш как малко по малко се разплита в главата ти, но все още има нещо, което не е напълно ясно и това те кара да дочетеш книгата.
  Накрая, Том Фокс е дал воля на малко повече екшън, който да разтърси иначе напрегнатата ситуация, разкривайки вече напълно мистерията и добавяйки нова доза тръпнещо очакване на това, което предстои да се случи.
  Dominus е една наистина завладяваща книга, която те вплита в оплетения си сюжет, докато не се заплетеш до толкова, че да не можеш да излезеш до самия край.

Благодаря на издателство Ибис за предоставената възможност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...