вторник, 7 април 2015 г.

Мередит (Мери) Джентри- Лоръл К. Хамилтън (ЛКХ) (#Old)

  Да ви запозная с Принцеса Мередит НикИйсъс, повелителката на ръката от плът и кръв, Принцеса на тъмните феи и наследник на трона на леля си, Кралицата на Въздуха и Тъмнината с легално име Мередит Джентри, защото на шофьорска книжка, Принцеса, звучи не на място.
  Мери е една четвърт тъмна фея, една четвърт светла фея, една четвърт малка фея и една четвърт човек в света на феите и частен детектив, занимаващ се със свръхестественото в света на хората.
 Тя се води най-слабата сред рода си, защото е смъртна, първата фея, да бъде родена на Американска земя и да бъде смъртна, непритежаваща никакви сили. Това е втората героиня в поредица на Лоръл К. Хамилтън, която ме хвана от първата страница. Повярвайте ми, макар и да не е преведена, макар и да нямам линк към 9-та книга, която излезе преди месец (2014 година), макар и да са само 9 книги... Заслужава си да бъде прочетена.
  Не умея да разказвам така че да предизвикам интерес, но едно ще ви кажа, това е типичният стил на ЛКХ, но тук си е избрала извинение, всички мъже в живота на Мери да бъдат с дълги коси, а именно един закон на тъмните феи, където всички висшестоящи трябва да имат коса най-малко до раменете, а на повечето мъже им е до под кръста.
  Поради много от опитите на наемници да я елиминират, Мери е принудена да отиде на заточение в света на хората, където да живее, криейки се от леля си, Кралица Андейс, Кралицата на Въздуха и Тъмнината, която би чула всеки разговор, споменаващ името й или извършвайки се нощем и от синът й, Принц Сел, повелителят на ръката на Старата кръв.
  Имам доста да ви въвеждам, но така ще убия всяка една мистерия за това ще кажа, че Мери се крие, но в края на една мисия като частен детектив, бива открита. Леля й заповядва да вземе всеки един мъж, за който дадена магическа реликва й кажа и под вземе, имам предвид в леглото си, докато забременее и ако го направи преди Сел да има дете, Андейс й обещава трона на тъмните феи.
  Разбира се, пропуснах няколко подробности като това как откри ръката на Плътта, но честно вече не помня. Изчаквах да дам мнението си, когато завърша поредицата си и това наистина една страхотна поредица и във всяка книга се случват различни неща.
Мери има много любовници, но главните са (може и да изпусна някого):
1. Дойл (Тъмнината на кралицата, нейният наемен убиец)
2. Фрост (Убийственият мраз, дясната ръка на Дойл)
3. Шолто (Краят на най-големите кошмари на целият фейски свят)
4. Мистрал (Повелителят на бурите)
5. Кито- гоблин
6. Райс (Бивш бог на смъртта Кром Круч, така го чета аз)
7. Гейлън- нейният възлюбен от деца
8. Ника (който по-късно намери сродната си душа и напусна харема на Мери)
  Тя е спала и с много други, но първите седем са нейните постоянни и са... нейните...един вид съпрузи.
  Разбира се, тази поредица трябва да бъде прочетена, за да разберете защо спи с толкова много мъже, но това е едно от най-хубавите неща, защото поредицата е фентъзи и еротика, където има от двете по много, плюс това с Мери се възвръща магията във фейското кралство.
Може би една от главните причини поредицата да не е преведена, да е защото има много думи, които нямат еквивалент на български. Например Seelie and Unseelie sidhe се наричат Светлите и Тъмни феи които аз превеждам, защото не знам как да го обясня, както и всичко останало за фейското кралство, те всъщност са няколко, но аз ги обединявам.
  Както и да е, това по-скоро стана като разказ, но мога да ви кажа едно, заслужава си да бъде прочетено, идеално комбинираната пряка реч с описания. главите са приемливи и най-дебелата книга е 9-та, която е около 300 страници, останалите не са над 200.
 А сега ще напиша и имената на книгите:

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...